Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Ki jelentkezhet a versenyre?

A versenyre minden, magyarországi középfokú oktatási intézményben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9-14. évfolyamos, nappali tagozaton tanuló diák csatlakozhat a versenyszabályzat feltételei szerint.

Ha még nem töltötted be a 18. életévedet, akkor törvényes képviselőd hozzájárulására lesz szükséged, melyet a felületen egy egyszerű jelöléssel megadhattok majd a szüleiddel.

Külhoni, nem magyarországi iskolák diákjai részt vehetnek a versenyen?

A versenyre minden, magyarországi középfokú oktatási intézményben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező, 9-14. évfolyamos, nappali tagozaton tanuló diák csatlakozhat a versenyszabályzat feltételei szerint. Külhoni, nem magyarországi iskolák diákjai regisztrálhatnak a MoneySim szimulációba, tanáraikkal együtt használhatják a pénzügyi döntések játékát, de a MoneySim ViaDal versenyen nem vehetnek részt.

Hogyan tudok regisztrálni a versenyre?

1.    Regisztrálj előzetesen 2023. november 27. 12 óráig a regisztráció oldalon!

Itt meg kell adnod a személyes adataid mellett az iskolára vonatkozó adataidat is, valamint el kell fogadnod a felhasználási feltételeket, az adatvédelmi nyilatkozatot és a rendszerüzenetekre vonatkozó hozzájárulást. Hozzá kell járulnod továbbá neked, vagy ha még 18 év alatti vagy, akkor törvényes képviselődnek, személyes adataid kezeléséhez a felületeinken.

Figyelj rá, hogy olyan email címet adj meg, amit valóban használsz, ugyanis ezen keresztül fogsz értesülni a versennyel kapcsolatos információkról!

Ellenőrizd az email címedet véglegesítés előtt, nehogy elgépelés legyen benne!

Jegyezd meg a regisztrációnál megadott email címet és jelszót, ugyanis ezek segítségével tudsz majd bejelentkezni az oldalra a jövőben!

2.    Regisztráció megerősítése

A sikeres regisztrációt követően a rendszer automatikusan küld egy megerősítő linket emailben, amelynek segítségével meg kell erősítened a regisztrációt.

Nézd meg a spam mappát is, előfordulhat, hogy ott landol az emailünk. Ebben az esetben mindenképpen állítsd át az üzenet beállításainál, hogy ne oda érkezzenek tőlünk az emailek a jövőben.

Amennyiben a visszaigazoló e-mail 48 órán belül sem érkezik meg, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a support@moneysim.hu címen.

3.    Lépj be a MoneySim felületre!

A regisztrációnál megadott email cím és jelszó segítségével tudsz belépni a MoneySim szimulációba. Klikkelj a www.moneysim.hu vagy a www.moneysim.hu/viadal oldalon a Belépés gombra és használd a regisztrációkor megadott email-jelszó párosodat! Verseny előtt mindenképp csekkold, be tudsz-e lépni a szimulációba!

Figyelem! A regisztráció NEM elég a versenyhez! A fordulók előtt fontos, hogy felvedd a kurzust a MoneySim felületen! Klikkelj az Irányítópult menüben a Csatlakozás kurzushoz gombra, add meg a kurzus kódját és a kért többi adatot! Ha továbbjutsz az első fordulóban, fel kell majd venned a 2. forduló kurzusát, és ha ott is ügyesen játszol, akkor ugyanezt kell tenned a döntő kurzusával. Ne felejtsd el az alábbi fontos dátumokat:

1.forduló kurzusfelvételi időszaka: 2023. november 6-27. 12:00 

/1. forduló: 2023. november 28. kedd 14.00-15.00 /

2.forduló kurzusfelvételi időszaka a második fordulóba jutóknak: november 30. - december 5. 12:00 

/2.forduló: 2023. december 5. kedd 14.00-15.00 /

A döntő kurzusfelvételi időszaka a döntőbe jutóknak: december 7-12. 14:00 

/Döntő: 2023. december 12. kedd 14.00-15.00 /

Regisztráltam, de mit tegyek, ha nem kaptam megerősítő emailt?

Nézd meg a spam mappát is, előfordulhat, hogy ott landol az emailünk. Ebben az esetben mindenképpen állítsd át az üzenet beállításainál, hogy ne oda érkezzenek tőlünk az emailek a jövőben.

Amennyiben a visszaigazoló e-mail 48 órán belül sem érkezik meg, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a support@moneysim.hu címen.

Mit tegyek, ha nem működik az email cím, jelszó párosom?

Előfordulhat, hogy elfelejtetted megerősíteni a regisztrációdat. Ebben az esetben keresd meg az emailjeid között a megerősítő emailt és a link segítségével végezd el a szükséges lépéseket.

Nézd meg a spam mappát is, előfordulhat, hogy ott landol az emailünk. Ebben az esetben mindenképpen állítsd át az üzenet beállításainál, hogy ne oda érkezzenek tőlünk az emailek a jövőben. Amennyiben nem találod a megerősítő emailt, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a support@moneysim.hu címen.

Az is előfordulhat, hogy elvégezted a megerősítést, mégsem tudsz belépni. Esetleg elfelejtetted a jelszót? Ebben az esetben használd a www.moneysim.hu/viadal felületen a Belépés gombra kattintva az Elfelejtetted a jelszavad? opciót.

Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavamat?  

A www.moneysim.hu/viadal felületen kattints a Belépés gombra a jobb felső sarokban és válaszd az Elfelejtetted a jelszavad? opciót. Figyelj rá, hogy azt az email címet add meg, amivel regisztráltál a versenybe!

Minden forduló előtt újra kell regisztrálnom?

A fordulók előtt nem szükséges újra regisztrálnod a felületre, az első regisztrációd során megadott email címre és jelszóra lesz végig szükséged. Amennyiben korábban regisztráltál a felületre, akkor sem szükséges újra regisztrálnod.

Mindhárom fordulóhoz csatlakozni a www.moneysim.hu vagy a www.moneysim.hu/viadal oldalon tudsz majd, miután beléptél a szimulációba.

FONTOS! A belépés után az Irányítópult menüben minden forduló előtt fel kell venned az adott forduló kurzusát a megadott határidőig!  A kurzuskódokat mindig a fordulók kurzusfelvételi időszakában tesszük közzé a www.moneysim.hu/viadal oldalon:  

1.forduló kurzusfelvételi időszaka: 2023. november 6-27. 12:00 

2.forduló kurzusfelvételi időszaka a második fordulóba jutóknak: november 30. - december 5. 12:00 

A döntő kurzusfelvételi időszaka a döntőbe jutóknak: december 7-12. 14:00 

A kurzusfelvételt követően versenyezni a megadott időpontokban tudsz majd a felvett kurzusnál a Játék indítása gombra klikkelve.  A játék indítása gomb az alábbi időpontokban indítja versenyt:

1. forduló: 2023. november 28. kedd 14.00-15.00 

2.forduló: 2023. december 5. kedd 14.00-15.00

Döntő: 2023. december 12. kedd 14.00-15.00

Minden fordulóban bőven lesz időd végigjátszani a döntési szituációkat, jellemzően 20-30 perc alatt megoldható minden forduló kérdéssora, így nem kell izgulnod, hogy lekésed a versenyt, még egy szuper avatar készítésére is lesz időd a játék elején. Azért oszd be az idődet, mert a játék a megadott időpontban, minden alkalommal 15.00 órakor lezár.

Korábban már regisztráltam, kell újra regisztrálnom a verseny miatt?

Amennyiben korábban már regisztráltál a platformra, nem szükséges újra megtenned, de ellenőrizd, hogy be tudsz-e lépni a szimulációba! Jelentkezz be korábbi belépési azonosítóiddal, vedd fel az aktuális forduló kurzusát és kezdődhet a visszaszámlálás!

Korábban már regisztráltam, de időközben megváltozott az iskolám neve. Mit tehetek?

Amennyiben korábban már regisztráltál a platformra, nem szükséges újra megtenned, de ellenőrizd, hogy be tudsz-e lépni a szimulációba! Ha megváltozott az iskolád neve, kérlek, írj a support@moneysim.hu címre, írd meg iskolád korábbi és az új nevét és mi átírjuk a megváltozott adatot a rendszerben.

Beléptem a MoneySim felületre, kell még valamit tennem a verseny előtt?

IGEN! Fontos, hogy a verseny kurzusfelvételi időszakában felvedd a fordulókhoz tartozó kurzust!

Hogyan? Keresd meg a fordulóhoz tartozó kurzuskódot a www.moneysim.hu/viadal oldalon, és az oldalra történő belépést követően add hozzá a kurzusaidhoz az Irányítópult menüpontban a csatlakozás kurzushoz gomb megnyomásával és a kurzuskód megadásával. Enélkül a lépés nélkül sajnos nem fogsz tudni részt venni a versenyben.

Mikor?

1.forduló kurzusfelvételi időszaka: 2023. november 6-27. 12:00 

2.forduló kurzusfelvételi időszaka a második fordulóba jutóknak: november 30. - december 5. 12:00 

A döntő kurzusfelvételi időszaka a döntőbe jutóknak: december 7-12. 14:00 

Hogyan működik a MoneySim felülete?

A MoneySim ViaDal a MoneySim szimuláció használatára épül. Ajánljuk, hogy nézd meg bemutató videónkat, ahol a felülettel kapcsolatos összes fontos információt megtalálod, akár tanárként, akár diákként regisztrálsz. www.youtube.com/watch?v=zkjtxg5XYz0

A www.moneysim.hu oldal felső menüsorában megtalálod a szimuláció Kézikönyvét is, ahol további részletes információkat kapsz.

A szimulációban a játék végső eredményét 5 mutató, a pénzügyi tudatosság, a kockázatvállalás, a jóllét, a takarékosság és vagyon alakulása befolyásolja. Pont úgy, mint ahogy mindennapi döntéseink során is több szempontot mérlegelünk a való életben. Az 5 mutató eredményét folyamatosan nyomon tudod követni a játék során, és érdemes figyelembe venni a szimuláció által kialakított preferenciákat. Fontos tanulság, hogy ha valaki csak a vagyon gyarapítására, vagy a takarékosságra, a kockázatok elkerülésére, esetleg csak saját jóllétére koncentrál, bizony alulmaradhat a végső versenyben. Emellett megkérheted tanárodat is, hogy készítsen számodra további gyakorló kurzusokat.

Mikor vannak a fordulók, hogyan tudok versenyezni?

Mindhárom forduló a MoneySim játék oldalán, a www.moneysim.hu/ felületen kerül lebonyolításra az alábbi időpontokban:  

1.    forduló: 2023. november 28. kedd 14.00-15.00 

2.    forduló: 2023. december 5. kedd 14.00-15.00 

Döntő: 2023. december 12. kedd 14.00-15.00  

Mindhárom fordulóban versenyezni úgy tudsz, ha a kurzusfelvételi időszakban felvetted a forduló kurzusát az Irányítópultodra, majd a verseny indulása után a Játék indítása gombra klikkelsz.

Minden fordulóban bőven lesz időd végigjátszani a döntési szituációkat, jellemzően 20-30 perc alatt megoldható minden forduló kérdéssora, így nem kell izgulnod, hogy lekésed a versenyt, még egy szuper avatar készítésére is lesz időd a játék elején. Azért oszd be az idődet, mert a játék a megadott időpontban, minden alkalommal 15.00 órakor lezár!

 

Fontos! A versenyezni csak úgy tudsz, ha a verseny előtt felvetted a kurzust az Irányítópultodra! 

1.forduló kurzusfelvételi időszaka: 2023. november 6-27. 12:00 

2.forduló kurzusfelvételi időszaka a második fordulóba jutóknak: november 30. - december 5. 12:00 

A döntő kurzusfelvételi időszaka a döntőbe jutóknak: december 7-12. 14:00 

Mennyi idő egy forduló?

A verseny három online fordulóból áll, melyek időtartalma fordulónként 1 óra. Maximálisan ennyi idő áll rendelkezésedre a felületen a szituációs döntések meghozatalához, de az is lehet, hogy gyorsabban végzel! Egy-egy válaszra 1-1,5 perced lesz. Mindig mutatja a szimuláció, mennyi időd van az adott kérdés megválaszolására. Érdemes papírt, tollat és számológépet is előkészítened a versenyre.

Minden fordulóban bőven lesz időd végigjátszani a döntési szituációkat, jellemzően 20-30 perc alatt megoldható minden forduló kérdéssora, így nem kell izgulnod, hogy lekésed a versenyt, még egy szuper avatar készítésére is lesz időd a játék elején. Azért oszd be az idődet, mert a játék a megadott időpontban, minden alkalommal 15.00 órakor lezár!

Mire van szükségem a verseny során?

Amennyiben megfelelően be tudsz lépni a felületre és sikerült felvenned a forduló kurzusát, semmi másra nem lesz szükséged az alábbiakon kívül:

-        biztos internetcsatlakozás,

-        papír, toll és számológép,

-        csend és nyugalom az okos döntésekhez.

Hányan jutnak tovább a következő fordulóra?

A második fordulóba az első fordulóban legjobb eredményt elért 200 játékos juthat (de iskolánként maximum 5 fő), míg a döntőbe a 100 legjobb eredményt elért játékos, de iskolánként maximum 3 fő. Dönts jól, gyakorolj előzetesen, hogy közöttük legyél! 😉

Honnan tudom meg, hogy továbbjutottam a következő fordulóba?

A fordulókat követően a következő fordulóba jutott játékosok névsoráról a játék hivatalos (www.moneysim.hu/viadal_eredmenyek) eredmények aloldalán lehet tájékozódni. A hivatalos közzétételt követően emailben is értesíteni fogunk az eredményedről!

Mit nyerhetek?

Kiemelt díjazásban részesül a verseny első három helyezettje, az alábbiak szerint: 

   1.helyezett: 1 db Apple MacBook Air laptop, 

   2.helyezett: 1 db Apple iPhone, 

   3.helyezett: 1 db Apple iPad, 

valamint egyedi díjazásban részesülnek a további helyezettek az alábbiak szerint:  

4-10. helyezettek: vezeték nélküli fejhallgató,  

11-20. helyezettek: okosóra, 

21-40. helyezettek: Bluetooth hangszóró. 

Ne feledd, ha a kurzus felvételekor megadtad felkészítő tanárod nevét, ő is nyerhet!

A Szervező az első forduló alapján a 3 legtöbb aktív játékost mozgósító intézményt (iskolánként) 100 000 Ft-os, a 6 legtöbb játékost mozgósító tanárt (pedagógusonként) 60.000 Ft-os támogatásban részesíti.

Hol találom a friss információkat a versennyel kapcsolatban?

A www.moneysim.hu/viadal oldalon minden friss információt megtalálsz a versenyről.

Hogyan tudok felkészülni a versenyre?

Felkészítő tanárod ajánlásai mellett, a https://penziranytu.hu/ oldalon rengeteg hasznos anyagot találsz, ha kicsit felpörgetnéd a tudásodat a verseny előtt.

A www.moneysim.hu/viadal oldalon van lehetőséged Próbajátékokkal is gyakorolni. Mindenképpen ajánljuk, hogy legalább egy ilyen szituációt próbálj ki a verseny előtt, hogy ne legyen ismeretlen számodra a platform.

A verseny végső eredményét 5 mutató, a pénzügyi tudatosság, a kockázatvállalás, a jóllét, a takarékosság és vagyon alakulása befolyásolja. Pont úgy, mint ahogy mindennapi döntéseink során is több szempontot mérlegelünk a való életben. Az 5 mutató eredményét folyamatosan nyomon tudod követni a játék során, és érdemes figyelembe venni a szimuláció által kialakított preferenciákat. Fontos tanulság, hogy ha valaki csak a vagyon gyarapítására, vagy a takarékosságra, a kockázatok elkerülésére, esetleg csak saját jóllétére koncentrál, bizony alulmaradhat a végső versenyben. Emellett megkérheted tanárodat is, hogy készítsen számodra további gyakorló kurzusokat.

Kit kereshetek, ha problémába ütköztem, és nem találom itt sem a megoldást?

Írj nekünk emailt a support@moneysim.hu címre és felvesszük veled a kapcsolatot! Kérjük, hogy leveledben írd meg nevedet, a játékban használt becenevedet és - amennyiben lehetőséged van rá - küldj képernyőképet az észlelt problémáról! Annak érdekében, hogy időben tudjunk segíteni, kérünk, hogy figyeld és tartsd be a regisztrációs és kurzusfelvételi határidőket, mert a határidők lejárta után érkezett megkeresésekkel sajnos már nem tudunk érdemben foglalkozni! Köszönjük megértésed.