Tanároknak

A MoneySim egy gamifikációs eszköz, melynek célja, hogy a középiskolás fiataloknak segítsen az alapvető pénzügyek megértésében, pénzügyi tudatosságra nevelje őket.
Olyan életszerű feladatokkal találkozhatnak a játék során, melyet korábban vagy a közeljövőben a saját bőrükön is megtapasztalnak.

A MoneySim célja, hogy ezekre a helyzetekre felkészítse a diákokat, így a való életben könnyebb, tudatosabb döntést tudjanak hozni pénzügyeiket illetően.

Nézd meg a videón, hogyan működik:

A játék során 5 különböző mérőszám alapján monitorozzuk teljesítményüket:

  1. pénzügyi tudatosság
  2. kockázatvállalás
  3. jóllét
  4. takarékosság
  5. vagyon

Az egyes feladatokra adott válaszok egy vagy több mutatóra hatnak és növelik, esetleg csökkentik annak értékét. A mutatószámokat és változásukat a játék során kijelezzük, hogy a diákok nyomon követhessék teljesítményüket, lássák döntéseik hatását.

A játék végét meghatározó eredményességi index a fent említett mutatószámokat súlyozza, a cél a legmagasabb végső pontszám elérése.
A játék végén a Diákokat egy listába sorba rendezzük eredményességi indexük alapján. A diákok a résztvevők átlagos eredményeit és saját egyéni teljesítményüket diagramon is láthatják.

A MoneySim-et javasoljuk elsősorban osztályfőnöki órába, iskolai projektekbe vagy alapozó gazdasági tantárgyakba beépíteni, illetve lehetőség nyílik vele osztályverseny rendezésére is.

Fogalmak:

Kurzus: a Tanár vagy az Admin által kezdeményezett, meghatározott paraméterekkel beállított játék, mely külön, egyedi linken érhető el. A Diákok nem indíthatnak kurzust, de szabadon gyakorolhatnak a weboldalon elérhető központi MoneySim játékkal. A kurzus elérhetősége korlátozott (Tanár állítja be az időzítést, hogy mettől meddig érhető el) és a zárt kurzus esetén a játékostól regisztrációt igényel a játék elején.

Nyílt kurzus: A tanár állíthatja be. Ha egy kurzus nyílt, akkor a kurzus linkjének birtokában bárki megnyithatja a játékot és játszhat vele, regisztráció nélkül, becenév megadásával.

Zárt kurzus: A tanár állíthatja be. Kurzuskód alapján lehet a játékhoz csatlakozni, részvételhez regisztráció szükséges az oldalon.

Szituáció: A MoneySim a kiválasztott élethelyzethez kapcsolódó szituációk sorozatából áll. A szituáció egy rövid történet, helyzetleírás, mely keretet ad a kapcsolódó feladatoknak, segít az összefüggések megértésében.
A szituáció jellemzői:

Feladat: Konkrét kérdés vagy megoldandó eset, mely a szituációk egyikéhez tartozhat. Egy feladat csak egy szituációhoz tartozhat.
A feladatok lehetséges típusai: